[...] zawierają mnóstwo cukrów, co dyskwalifikuje je na wstępie. Gdyby nie udział cukru, to w smaku są naprawdę dobre, ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać i nasilić bóle kości oraz stawów, ponadto może [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
[...] zatem podobne cechy i zadania jak gainery. Nie wymagają jednak dodatku płynu. Są więc łatwiejsze do wykorzystania np. w podróży. Często wzbogacone są również w witaminy i minerały. Większość energii, jaką dostarczają, pochodzi z węglowodanów, a białka z reguły jest poniżej 15 g. Żywność funkcjonalna o zwiększonej ilości białka Ta [...]
[...] ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g tego pieczywa [...]
[...] białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych), nie śpisz wystarczająco długo, zbyt dużo pracujesz, nadużywasz alkoholu czy papierosów, nie pokrywasz zapotrzebowania na witaminy i minerały, zbyt dużo trenujesz, masz niski poziom testosteronu, zbyt wysoki estrogenów, prolaktyny, kortyzolu, cytokin prozapalnych. Skąd więc biorą się teorie na [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
[...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]
[...] fizjologicznej naszego ciała, która w przypadku osób trenujących jest wystawiana na szereg prób. Intensywny trening skutecznie podnosi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy, co powiązane jest ze specyficznymi zmianami metabolicznymi. Sportowcy mają "podwójnie skomplikowane" życie. Nie tylko sam wysiłek będzie mocno podnosił wartość [...]
Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
[...] Tymczasem w środku jest dokładnie to samo białko serwatkowe (np. WPC)! Mogę zresztą godzinami o tym pisać – „środki odchudzające dla kobiet”, „witaminy dla kobiet”. Ba, czekam jeszcze tylko na specjalne sztangi dla kobiet, „dopasowane do kształtu palców oraz dostosowane kolorem do twojego [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny. Podsumowanie Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.
[...] Natomiast nie są one sobie równe. Poniżej zestawienie tych dwóch produktów: Siemię lniane zawiera sporo błonnika, w przeciwieństwie do oleju lnianego. Siemię lniane zawiera witaminy oraz minerały, natomiast olej lniany jest w tym przypadku praktycznie jałowy, zawiera jedynie niewielką ilość wapnia i witaminy E. Siemię lniane z racji obecności [...]
[...] czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Wysoki poziom sodu w diecie, związany jest z nadciśnieniem i innymi chorobami serca. Niski poziom witaminy D sprzyja powstawaniu zapaleniom stawów i wielu innym problemom. Ponadto wiele alergii, nietolerancji pokarmowych, związana jest z właśnie z wysokim poziomem [...]
[...] możliwości odpornościowe, jak i przeciwdziałać infekcjom, które już rozwijają się w naszym organizmie. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, aby nie brakowało nam witaminy D3, witaminy C oraz cynku. Źródła: 1.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19710611/ 2.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27255474/ [...]